Zaščitimo pnevmatike naših vozil

Kolesa in gume na njih, so deli vozila, ki so vedno izpostavljeni elementom narave. Poleg tega pa morajo biti v popolnoma delujočem stanju, če želimo uporabljati naše vozilo. Naš avtomobil je večino časa prepuščen na milost in nemilost sončnih žarkom, vlagi, blatu, snegu, prahu, ipd. To pa lahko sčasoma poškoduje platišča na našem vozilu, kot tudi gume. S pokrovi platišč pa deloma omejimo to izpostavljenost. To privede do večje zaščite naših koles in ohranjanja njihovo brezhibno stanje.

Kolesa avtomobila so narejena iz aluminija ali jekla

Večina koles oziroma platišč pri avtomobilih je narejenih iz aluminija ali jekla. Obenem pa so še prebarvana, da izgledajo lepše. Ta barva jih deloma ščiti tudi pred rjo. Barva je dokaj občutljiva na udarce ter izpostavljenost vremenskim pojavom. Tako se lahko prične luščiti, kar izpostavi kolo rji. Ta se hitro razširi po celotni površini jekla ali aluminija.

Pokrovi platišč Bottari

Pokrovi platišč Bottari New York

Rja se lahko tudi prenese na zavorni disk ali boben. To pa mu močno skrajša življenjsko dobo, kot tudi omeji sposobnost našega avtomobila, da se pravočasno ustavi.

V resnici praktično z nobeno tehnologijo ne moremo popolnoma zaščititi koles pred rjo. A vendar lahko naredimo precej že, če na kolesa namestimo pokrove za platišča. Tako bomo zavarovali ključne komponente zaviralnega sistema, kot tudi sama kolesa.

Platišča preprečijo vodi dostop do ležajev koles

Znotraj zavornega bobna ali diska se nahaja zelo pomembna komponenta. To pa je ležaj za kolesa. Ta omogoča, da se lahko kolo prosto vrti v smeri v katero ga poganja motor. Sam ležaj je zaprt s tesnilom in napolnjen z gostim mazivom. Temu je tako, saj do njega ne sme priti voda, prah, kamenčki in druga umazanija. Je pa res, da tesnilo sčasoma popusti.

To pa popolnoma uniči ležaj, zato ga je potrebno zamenjati. Pokrovi za platišča pa preprečijo veliki količini vode, da bi dosegla ležaj. S tem upočasnimo propadanje tesnila, kar močno poveča življenjsko dobo ležajev.

Zaščitimo gume s pokrovi platišč

Kot prej omenjeno, so gume našega vozila neprestano izpostavljene naravnim elementom. Poleg tega pa jih sonce lahko močno segreje. Obenem pa so v mrzlih mesecih gume izpostavljene velikemu mrazu. Vse to počasi uničuje materiale gume, kar poveča njihovo obrabo in zmogljivost pospeševanja in zaviranja.

Avtomobilski pokrovi platišč pa zavarujejo velik del gume. Poleti preprečujejo preveliko segrevanje gum. Pozimi pa jih ščitijo pred zmrzaljo. To pa podaljša njihovo življenjsko dobo ter obenem ohranja njihovo zmogljivost. Pokrovi za kolesa pa tudi izboljšajo izgled našega vozila, saj mu dodajo kanček prestiža.

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja